söndag 24 mars 2013

Föredrag om Hemerocallis.

För att fördriva lite tid i den här eviga vintern åkte vi på ett föredrag om Hemerocallis , årets perenn. Föredraget hölls av  Anette Nilsson som är en riktig samlare av Hemerocallis och hon har tydligen mängder i sin trädgård och även egna korsningar.Hon berättade allt om plantering, delning, gödning och  frösådd av daglilja bl.a. Den är ju relativt lättodlad, tålig och har inga speciella krav på växtplats. För att blomma rikligt vill den ha mycket vatten och gödning och den älskar sol. Den går att dela tidigt på våren eller också efter blomning. Dom nya skotten på våren är väldigt sköra så man får vara försiktig om man delar på våren när skotten kommit upp en bit. Vi har inte så många av detta släkte, dom växer sig stora och tar stor plats. Dom passar bra i stora perennarabatter där dom fyller ut bra. Jag gillar bättre dom  som har lite sirligare blommor  och den gamla sorten som doftar.
Det finns inte så många sorter att få tag i ute i handeln, men det finns ställen inom EU där man kan handla. Anette har en hemsida, daglilja.se där man kan hitta hennes tips och råd om dagliljor.Ovanstående Hemerocallis  tror jag heter Hall's Pink, Autumn Red och Eenie Fanfare, lite osäker på vilken som heter vad. Jag är så himla trött på kallt och snö så nu vägrar jag sitta inne och vänta på våren. Det betyder att i dag har jag varit ute städat min planteringshörna. Jag har satt upp en bräda (jag fick faktiskt hjälp med det) med en massa olika knoppar och krokar under den befintliga hyllan. Det blev så fint och jag känner mig riktigt nöjd.Det blir bra för då behöver jag inte gräma mig över att jag inte hinner med allt sen när vårbruket börjar och den här hörnan har en förmåga att stöka till sig.  
Fortsätt vänta på våren, den kommer snart./Carita 


3 kommentarer:

 1. Trevligt att vara och lyssna på föreläsningen med Anette.
  Dagliljor är fina perenner :=)

  Så snyggt och prydligt du har i din planteringhörna. Allt står klart då det äntligen blir dags att börja säsongen ute.

  Trevlig kväll!

  SvaraRadera
 2. Men då var vi ju på samma föredrag igår. Jag är så ny i STA så jag känner inte så många än men det var väldigt trevligt igår tycker jag!
  Va fin din planteringshörna är! Hoppas nu att våren kommer snart för det finns så mycket man vill göra ute i trädgården!
  Ha en fin söndagskväll!

  SvaraRadera
 3. Vilken fin och prydlig planteringshörna du har! Jag får skämmas, jag har knappt varit ute i trädgården sista tiden mer än att hänga ut mat till fåglarna! Vi får hoppas att vädergubbarna har fel och att vädret vänder till påskhelgen för nu vill man verkligen ha vår! Vackra dagliljor du visar, jag tycker också om de gamla sorterna, men en och annan ny sort skadar ju inte!/ Kram Titti

  SvaraRadera