lördag 19 januari 2013

Mitt i den bistra vintern.....

har jag plockat fram gamla bilder på irisar som är en av mina favoriter i trädgården. Jag gick igenom växtlistan, som inte är komplett, men jag fick ihop att vi säkert har  ca 70 olika. Jag har inte noterat alla och en del har tyvärr försvunnit.Jag måste uppdatera den listan när snön försvunnit i vår. Jag kommer att satsa mer på iris och jag sådde ju ett antal förra året som skall bli spännande att se vad det blir. En del grodde redan då och en del kan ju ta upp till tre år på sig att gro. Det finns ca 300 arter på norra halvklotet som bör vara någorlunda härdiga hos oss så det finns att välja på om man lyckas få tag i några som man vill ha eller så från frön.Jag tycker de verkar rätt så lätta att få att gro.

För tillfället har vi riktigt bister vinter - 16 grader och sol med jättevacker rimfrost på träden som gnistrar i solen. Det känns som om det är långt till våren just nu men det har blivit lite ljusare i alla fall.
Jag har ställt ut några frösådder i kylan så det är bara att ge sig till tåls. Fortsättning följer./Carita


Iris pumila Lavendel Plicata

Iris cristata

Iris attica

Äldre sort som har funnits i trädgården, har inget namn på den.


Iris sibirica

Iris pallida variegata

Iris chrysographes
 

3 kommentarer:

 1. Just rätt tid att plocka fram dessa nu när längtan efter våren är som störst! Superfina irisar, hoppas vi får se flera!

  Kram Ulrika

  SvaraRadera
 2. Härliga bilder på era Irisar! Tänk att det finns 300 arter, då finns det lite att välja bland!/ Kram Titti

  SvaraRadera
 3. 70 olika sorters Iris? Va vackert det måste vara hos er när de blommar!
  Kram Nora

  SvaraRadera