torsdag 26 april 2018

Den här månaden

blev alldeles för kort, det blev ingen vår i början av månaden som jag hade velat och sen åkte vi bort och nu är det snart valborgsmässoafton och jag har inte alls städat klart i trädgården , alltså den stora vårstädningen.
Jag brukar gå igenom alla rabatter och ta dom en i taget. Då rensar jag bort ev ogräs krattar bort allt gammalt löv och skräp och klipper ner det som fortfarande inte är klippt. Vi har ju väldigt många rabatter med perenner som måste klippas och ansas varje vår. Just nu känns det som om jag borde göra om någon rabatt och kanske plantera buskar i stället.
En del blommor måste delas och planteras om  eller tas bort helt och ersättas med något nytt.Allt tar sin tid. Jag har hunnit med ungefär hälften av rabatterna och släpkärran är full med säckar som ska till Returen, vår återvinningsstation Det skulle vara fint material för komposten men tyvärr har vi inte plats för så mycket.
Största anledningen till städningen är ju att vi har bestämt oss för att han några dagar öppen trädgård i år igen men det är ju så roligt att träffa en massa likasinnade och prata växter och trädgård.
 Här är några bilder från trädgården just nu.
 Dom här två stora rabatterna har jag städat i dag, den nedre bilden är innan städningen. I den övre planterade jag en massa nya pioner under hösten och det ska bli spännande att se hur dom tar sig. Förmodligen blir det inga blommor i år för dom är inte stora, 

 Olika julrosor blommar för fullt, många har självsått sig.
 Och så kommer mitt favoritgräs på våren, jag bara älskar det här gula gräset, Milium effeusum Aureum
 Här blommar en vårljung
 En draba och Primula marginata
 Ogräsrabatt med corydalis som jag tycker är helt underbar och när den blommat över försvinner allt det här, med lite hjälp av mig.
 Ungersk tandrot är heller inte så illa.
  En underbar ungersk blåsippa som fortfarande får leva bland gamla löv.
Just nu hör jag regnet på fönsterbläcket. Det behövs, då kommer allt att ta fart sen när det blir lite varmare och jag har gjort klart grundstädningen i rabatterna, det ska bli skönt. Carita

9 kommentarer:

 1. Vilka härliga bilder från en härlig trädgård. När en rabatt blir städad så här på våren och det dyker upp lite smått och gott här och var ser det riktigt läckert ut. Då framträder blomman på ett helt annat sätt än när vegetationen börjar trängas i rabatterna.
  Jag hade också väntat mig att mars skulle ha varit den stora städmånaden, men det är inte lätt när trädgården täcks av snö ;-)!
  Ha det så gott i din fantastiskt vackra trädgård!
  /Anja

  SvaraRadera
 2. Jag har svarat på din fråga på länkplatsen men svarar även här:

  Hej Carita, vad roligt att du länkat. Vi lägger upp Klarbäret i Blogglistan till höger.
  Den lilla rutan med "huset" är en papperskorg som alla ser på sina egna inlägg. Och det är för att man ska kunna ta bort länken om man ångrar sig.

  Ha en fin helg och i kväll så börjar en ny länklista. OCH eftersom ditt inlägg är så sent denna vecka så tycker jag du även ska länka inlägget Vecka 18.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack då vet jag, hade inte riktigt koll på det.

   Radera
 3. Känner igen känslan av att inte vara helt i fas. Det kanske blir en sån säsong... Men väldigt fint där du rensat :) Det jag måste få gjort är att klippa ner de stora gräsen och helst igår. Det är så synd när de börjat skjuta nytt och jag måste ta av även en del grönt.

  Ha en fin helg! Carina

  SvaraRadera
 4. Hej Carita!
  Mycket fint som blommar hos dig, tänker nog inte på att det ser ostädat ut, för mig ser det fint ut. Den Ungerska tandroten är riktigt fin. Härlig färg på blåsippan, och julrosorna har faktiskt fröat av sig hos mig också, så glad för varje ny planta.
  Ha en trevlig helg!
  Marika

  SvaraRadera
 5. Så otroligt fint och välskött ni har det! Jag orkar numera inte med att städa så noggrannt så mina "städade" rabatter ser inte ens ut som era ostädade! *fniss* Men jag börjar känna att det har kanske blivit lite väl många rabatter dom senaste åren, så i år ska jag lägga igen några. Istället satsar jag på små träd och buskar - såna arter som inte måste beskäras varje år! Har naturligtvis en del sådana också!!
  KRAM OCH TREVLIG HELG/Susie

  SvaraRadera
 6. Hej igen Carita,

  Du såg nog inte min kommentar i ditt förra inlägg att jag har tappat namnet på den fina växten som är på översta bilden :) Den vi fick av er!

  Trevlig Helg!

  //Veronica

  SvaraRadera
 7. Oj, vilken härlig matta av corydalis!
  Få saker kan stressa en så som vårstädningen i trädgården. Det måste liksom ske vid rätt tidpunkt, och delningar tar alltid längre tid än man tror. Man ska ju göra sig av med överskottet på ett vettigt sätt, det är inte alltid så enkelt. Jag har bara delat mina japanska gräs, men det är en närkamp utan motstycke i trädgårdssammanhang.
  Jag säger som min chef brukar: ”tänk på det du har gjort och inte på det du inte hann med.”
  Hälsningar
  Marta

  SvaraRadera
 8. Takk for rundturen i hagen ! Det ser riktig fint ut når det er renset. Vi har fortsatt mange bed igjen o rense..
  Får håpe dere får litt mer regn i år:-)
  Ha en fin helg/Eirin

  SvaraRadera