fredag 20 oktober 2017

Blommig Fredag- Trädgården just nu.

Kul med lite ämnen att skriva om . Det är så roligt att följa alla bloggar man hinner med och se vad som händer i dom olika klimatzonerna.
Frosten har kommit så nu är allt på tillbakagång för en  behövlig vintervila så att vi kan se fram emot en underbar vår igen. Jag är redan där i tanken. Men först får vi njuta av dom fina höstfärgerna och den sena blomningen som fortfarande finns.
 Astrar är ofta så sena i blomningen hos oss att dom inte hinner slå ut men den här är pålitlig och en favorit, ljungaster
 Spansk näva, Geranium endressi, kämpar på med enstaka blommor fortfarande

 Vår s k damm är tömd inför vintern och näckrosen är placerad i en stor hink som får stå i källaren.
 Kopparlönn, Acer griseum i solskenet
 En sista blomning på en klematis som jag inte har något namn på egentligen.  Tror det är en chiisanensis men den ska väl vara gul, eller finns det rosa. Det här är nog en frösådd så det kan ju vara en korsning av vad som helst
 Höstfärg på några funkior
 Lamium maculatum 'Beacon Silver' som var jättetrist under torkan i somras men som nu har fått riktigt fin blomning.
 Symphyotrichum ericoides Snow Flurry skulle vara helt översållad av vita blommor om den bara hinner slå ut. Hösten har ju varit mild så den har faktiskt börjat  blomma och är så fin, också en höstfavorit.

 Arisaema consanguineum, parasollkobrakalla  har gjort sitt. Stänglarna med fröställningar ska till komposten, alltså till kommunens kompost. Jag gillar visserligen den här men kan inte ha hela trädgården full av såna, den är bra på att fröa av sig. Dom stora knölarna tar jag upp och lägger i källaren till våren, täcker bara med lite sand. Dom är känsliga för mycket fukt och kan ruttna, därför tar jag in dom.
Så här såg det ut i morse vid sjutiden med frost på gräsmattan men helt otroliga färger når solen började gå upp. Om ni vill se hur andra trädgårdar ser ut kan ni gå in på Bland rosor och bladlöss
Önskar en trevlig helg/Carita

13 kommentarer:

 1. Hej Carita!
  Tankarna går redan till våren och nästa säsong, men det finns mycket att njuta av på hösten. Snow Flurry har jag inte sett förr, riktigt söt. Frökapslarna är också dekorativa.
  Ha en trevlig helg /Marika

  SvaraRadera
 2. Snow Flurry var verkligen fin, hoppas du får se fler blommor på den innan vintern kommer. Visst är det makalöst vackert med frostnupet gräs och knallröda löv i solskenet. Man kan bli religiös för mindre.
  Önskar dig en bra helg.

  SvaraRadera
 3. Visst är det intressant att se hur det ser ut i olika delar av landet, även i grannländer förstås.
  Den vita frosten tog tid på sig att försvinna idag. Lite vackert var det.
  Trevlig helg!
  /Anette

  SvaraRadera
 4. Funkiabilden v ar väldans snygg - för att inte tala om den sista! Visst är det vackert men.....Jag gillar inte alls det som kommer efter hösten!!
  KRAM och TREVLIG HELG
  Susie

  SvaraRadera
 5. Ja nu har vi haft frost i två dagar. Jag antar att den "röda facklan" i sista bilden är 'Dodong'? Väldigt vacker. Lamium maculatum 'Beacon Silver', viken snygging. Gillar bladen ... och blommorna. Jag måste säga att funkiorna var väldigt snygga ihop. Den ena helt inne i hösten med sin gula färg medan den andra dröjt sig kvar i sommaren.

  Ha en skön helg!
  /Anita

  SvaraRadera
 6. Den lilla astern var jättesöt. Ska testa ditt sätt att förvara arisaema. Köpte två fina candissimum och de ligger kvar i en påse skyddat ute i väntan på förvaring.

  Ha en fin helg! Carina

  SvaraRadera
 7. Hejsan!
  Även om frostbilder är fina så blir jag stel av skräck inför tanken på frost för egen del. Eftersom vi inte har haft "någon sommar" så skulle jag vilja hoppa över allt annat än julen och sen direkt efter jul och nyår vår ,-)! Gärna snö i två veckor och direkt därefter spirande grönska ;-)
  Kopparlönnen ser helt magisk ut och de vackra färgerna i er trädgård är alldeles underbara!
  Ha det mysgott!
  /Anja

  SvaraRadera
 8. Hösten är så vacker med sina varma färger din sista bild visar det.Det är även en bra tid att fundera på våren igen den längtar man ju efter redan nu.Så vackra frökapslar men det är ju så att man vill inte ha för mycket av det goda även om det är vackert då är det bra att skicka i väg det som fröar av sig.Ha en fin helg/Margareta

  SvaraRadera
 9. De är så effektfullt med de "enstaka blommorna" som kommer, lite här och lite där. Soluppgången är magiskt vacker.

  SvaraRadera
 10. I år har høst-astersene rukket å blomstre riktig lenge hos oss, ikke alltid det skjer her heller. Snow Flurry er en staude vi må ha i hagen, hvit blomstring nå er fint. Vi håper at barken på kobberlønnen vår blir like fin som deres etterhvert.
  Flott morgenstemning på det siste bildet:-)
  Ha en riktig god helg/Eirin

  SvaraRadera
 11. Nu är hösten som vackrast och de där enstaka blommorna som dyker upp här och där förhöjer det hela.
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 12. Litt av noen farger på det siste bildet!
  Geranium endressi gir seg jo aldri...
  Ha en flott helg!

  SvaraRadera
 13. Kopparlönnen är så vacker! Måste nog leta på en bra plats att ha en på;) Astrarna vet jag inte vad jag har gjort av efter alla flytt karuseller i rabatterna...
  Ha det gott!

  SvaraRadera