måndag 11 september 2017

Mallorca i september

Vi har varit på Mallorca en vecka och fick verkligen vad vi behövde av värme och sol, kanske lite väl varmt. Sol och 27-30 grader hela veckan, puh. Det är  roligt att åka bort ibland  för att få lite avkoppling från det vanliga livet  men jag tycker att det är skönt att komma hem igen till vårt eget paradis.
 Det var faktiskt första gången vi besökte Mallorca. Vi bodde i Santa Ponca som ligger på sydvästra sedan av ön, en lite mindre och lugnare turistort fast massor av människor ändå.  Här en liten mysig badvik en bit bort, fast på gångavstånd från hotellet.  Nedan en soluppgång  över bergen och utsikten från hotellet.

 Vi gillar ju naturen och försöker se oss omkring i stället för att vistas på stranden hela tiden. Med bil tog vi en tur längs den västra sidan och bergstrakterna som finns där och som är den vackraste delen. Ön är väldigt grön och det växer pinje högt upp längs bergskanterna.  Det blev mycket av himmel och hav och berg den här vackra vägen. Gamla olivträd växte också här och där.

 Upp i bergen måste vi förstås besöka en mysig bergsby, Valldemosa, en by med ett stort gammalt kloster och ett otal små gator med massor av shoppingtillfällen. Där fanns många av trädgårdarna i krukor på väggar och gator för det mesta var av sten.
På vägen ner besökte vi en privat trädgård Jardines de Alfabia som vi hittade på kartan vi hade. Trädgårdarna ser ju inte riktigt ut som våra. Det här var en stor trädgård med olika anläggningar och tom en servering inne i trädgården.  Bilden ovan är vid ingången , en damm i en grotta där man kan se igenom till berget bakom, väldigt vackert.
 Växtsortimenten skiljer sig förstås.

 Där fanns jättestora gamla blåregn med rötter som nästan inte går att beskriva.
 En lökväxt i kruka, ingen aning om vad det är.

 Sen hade vi sån tur att dom råkade ha en festival från den 2:a september och i tio dagar så vi fick uppleva nästan hela festivalen. Den hålls varje år på just den orten till minne av någon härskare som räddade dom från araberna på 1200-talet. Det var något jippo varje kväll, uppträdande, fyrverkeri, parader, medeltidsmarknad osv.
  Vi kom hem den 9:e , fjärilsbusken hade äntligen slagit ut och allt är grönt, gräsmattan har återhämtat sig, helt underbart. Nu måste jag se vad som hänt medan vi varit borta. /Carita

8 kommentarer:

 1. Så kul att du visar bilder från Mallorca. Ska faktiskt dit snart och vi ska också bo i Santa Ponca. Ser att Jardines de Alfabia är ett måste. Tack för alla tips.
  //Helene

  SvaraRadera
 2. Hej Carita!
  Ser ut att ha varit en skön semester. Vackra soliga bilder.
  Ha det fint /Marika

  SvaraRadera
 3. Det høres deilig ut med sol og varme nå :-)
  Her er det regn , regn og atter regn, i store mengder, så det blir ikke gjort mye i hagen. Godt at gressplenen er frodig igjen !
  Nyt høsten i hagen/Eirin

  SvaraRadera
 4. Det är skönt att få miljöombyte ibland och kunna kombinera sol och utflykter. För mig blev det lite abrupt att komma hem till det som blev riktigt busväder med blåst och regn.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 5. På hösten är det inte dumt med en resa till utlandet och Mallorca är inte helt fel jag upplevde att det är så rent och fint där när vi var dit.Det är alltid bra med att byta miljö för ett tag och få nya upplevelser samt lite värme på nytt.Hos oss har det regnat vi har fått över 50 mm och tyvärr verkar det fortsätta ett tag till.Ha det gott/Margareta

  SvaraRadera
 6. Så härligt! Välkomna hem! Nu har ni i varje fall fått njuta av lite ljumma sommarkvällar. Det har ju inte blivit så många (om ens några) här i sommar. Mallorca är vackert men jag trodde inte det skulle vara så pass grönt nu efter de väldiga värmeböljor dom haft. Vilken härlig stam på olivträdet. Och det var ju helt otroligt vilka rötter blåregnet hade.

  Fjärilsbuske har jag prövat med men dom bara vissnar ner och måste börja om och hinner aldrig sätta knopp. Vill så gärna ha en just för att fjärilarna älskar den. Vilken sort är det ni har? Kanske jag har prövat fel sorter förut.

  Ha en fortsatt skön vecka!
  /Anita

  SvaraRadera
 7. Hej! Tack för ett trevligt resereportage. Jag skulle gärna själv besöka ön en försommarvecka :-).
  Ha det fint!
  /Anja

  SvaraRadera
 8. Har aldrig varit på Mallorca men det ser sååå fint ut! Kul att se...
  Ja nog behöver man lite sol och värme efter denna eländiga sommar, puh!
  Kram från Titti

  SvaraRadera