fredag 24 mars 2017

Blommig Fredag- Månadens bild(er)


Det är roligt att åka bort ibland för att ladda batterier och tanka ny energi men det är lika skönt att komma hem igen och ta itu med det man fastnade i innan resan.Nu vill jag bara vara ute och städa upp efter vintern. Jag försöker ta bort så mycket som möjligt av löv och skräp på hösten men ändå är det massor kvar på våren som fyller flera säckar. Det skulle vara jättebra halvt förmultnat material för komposten men tyvärr har vi inte plats i komposterna. Det får väl hamna på kommunens kompost i stället.
Det som också är bra när man varit borta är att man sätter mer värde på det man har hemma. Ibland blir man så trött på allt och inget blir som man har tänkt sig, i trädgården alltså. Men väl hemma ser man att det inte är så tokigt ändå. Det är ju bara att ta tag i det man inte är nöjd med, allt går ju att ändra med lite ny energi.  
Som vanligt är det svårt att välja ut en bild av allt som händer under en månad men jag väljer den här som månadens bild,
 Crocus tommasinianus Roseus, snökrokus.Förra året tror jag det var en blomma, i år är det minst fem. Underbart.
 Nu händer det mycket på en gång och snabbt går det, blir det lite varmare som dom säger på SMHI så kommer det att explodera av vårväxter. Hoppas det inte går för fort nu.
 Galanthus nivalis Flore Pleno, svår att ta bild på när den fortfarande är liten och låg och nickande blommor. Kunde inte få in kameran under den.
 Sen höll jag på att missa den här Adonis amurensis, våradonis. Den växer under en sten bakom en rönn och syns knappt om man inte vet att den finns där. Plötsligt så jag att det lyste gult där och då var den en god bit på väg.
 Helleborus niger blommat fint i år. Det är en urusel planta som vi haft i många år. Jag har flyttat den flera gånger, nu ser den ut  att trivas bättre. JAg har varit på väg att rensa bort den flera gånger men nu får den en chaaans till.
Vill ni se flera månadsbilder gå in på Bland rosor och bladlöss.
Hoppas på en härlig trädgårdshelg/ Carita
 Våriris på väg upp.

Underbara knoppar på backsipporna. 

14 kommentarer:

 1. Lite som är lika här, snödroppar, julros och vintergäck. Våradonis försöker jag på sådd. Krokusarna tittar upp, med färg men de har inte slagit ut än. Våririsen syns bara med grönt. Inget syns av backsipporna.
  Jag tar hand om det mesta i komposterna. Men får lite logistiska problem innan den första är tömd eftersom där ännu är fruset under ytan.
  Trevlig helg!
  /Anette

  SvaraRadera
 2. Visst är det härligt med allt fint som poppar upp. Har varit ute hela dagen, och såg små blåsippsknoppar, underbart. Har städat i rabatterna och det börjar se hyfsat ut, vi har stora lövträd så det blir mycket att städa upp.
  Ha en fin helg /Marika

  SvaraRadera
 3. Precis så är det; Man måste komma hemifrån för att kunna uppskatta allt i trädgården. Det är extra tydligt tycker jag när man besökt någon som INTE är trägårdsfreak. Då är det både välskött och snyggt och massor med blommor när man kommer hem igen! Men å andra sidan så kan det vara tvärtom också; Man besöker en otrolig duktig trädgårdsfantast och kommer hem och tycker man har det skräpigt och trist!!
  KRAM
  Susie

  SvaraRadera
 4. Det har jag också tänkt på. Man går och tittar och tittar och tycker ingenting händer. Så åker man bort en vecka och när man kommer tillbaka har massor hänt. Vi bor ju i samma stad men jag tror att ni har ett helt annat läge än vi. Vi har fortfarande mycket snö kvar i trädgården och djup tjäle. Tjälen gör att vattnet inte rinner undan så jag kan inte gå ut och städa ännu, då skulle jag förstöra gräsmattan. Men jag har mycket annat jag kan göra som tur är :) Har just kommit hem från Kista-mässan. En härlig uppstart innan nästa mässa, Nordiska Trädgårdar. Det blev lite inköp men mest att ha inomhus i nya köksfönsten.

  Ha en skön helg!
  /Anita

  SvaraRadera
 5. Jag längtar till mina primadonnor, backsipporna, kommer upp men ännu så länge tyvärr inte en skymt av en endaste en. Trevlig helg! /Charlotte

  SvaraRadera
 6. Borta bra men hemma bäst! Och nu har ni kommit hem till bästa årstiden, vi har massor att se fram emot nu!

  Ha det gott, trevlig helg!
  Gunilla

  SvaraRadera
 7. Så många fina vårblommor som är på gång hos er.
  Här får jag allt vänta.

  Trevlig helg

  SvaraRadera
 8. När man åker på resa under våren och kommer tillbaka hem igen då brukar man känna sig nöjd över att man kommer hem när allting trevligt händer ute i trädgården.Fina vårbilder bjuder Ni på jag får vänta ett tag till innan det ser ut så där i vår trädgård men den som väntar på någonting gott osv.Ha det gott/Margareta

  SvaraRadera
 9. Nydelig!
  Varselet varmere her også i helgen, så kanskje...
  God helg!

  SvaraRadera
 10. Fina små vårprimörer i dina rabatter. Min rosa C tommasinianus gick åt andra hållet - färre och färre blommor. Så nu ska jag flytta lökarna. Visst är det bra med miljöombyte om inte annat så för att jag uppskattar mitt egna när jag kommer hem.

  Trevlig helg! Carina

  SvaraRadera
 11. Våradonis har jag bara sett på Gotland, vilken lycka att ha dem i trädgården! Mycket fint som visar sig hos dig, så härligt!

  http://vardagsnjutning.blogspot.se/2017/03/med-dottern-pa-stockholms-tradgardsmassa.html

  SvaraRadera
 12. Så mycket fint som blommar! Undrar var jag satte min våradonis... den har i alla fall inte tittat upp än.
  Här finns mängder av löv att ta hand om för jag sparar allt från hösten som täckmaterial och nu hamnar det i sopsäckar med små lufthål där de får kompostera sig till nästa år. Lövkompost är så användbart.
  Måste ha hänt mycket i trädgården medan ni varit borta och roligt att komma hem.
  Ha det så gott
  /Anette

  SvaraRadera
 13. Ååå så nydelige vårblomster og bilder, ja nå har vi gode tider i vente.
  Ha en strålende vår-uke.

  SvaraRadera
 14. Hej Carita! Vilken överraskning du kom med :o
  Hade ingen aning om att vi är med och jag har inte fått tidningen ännu!!
  Blir så nyfiken vilket det är?
  Det är flera år sedan någon var här och inget har blivit publicerat förrän nu, tydligen :)

  Jaja, jag får hoppas att få tidningen i morgon !

  Kram

  SvaraRadera