söndag 16 oktober 2016

Elden är lös

i trädgården, buskar och trädet lyser som eldslågor just nu och höstfärgerna är otroligt vackra. Äntligen har vi också sålt vårt hus i Malmköping, på landet,  som vi hållit på och renoverat nästan ett år. Lite sorgligt är det men allt hemma har blivit eftersatt , både huset och trädgården så det känns bra att få ta tag i det.
Jag har börjat att höststäda  och det blir högar med klippt material som måste köras bort. Vi har inte en sån stor kompost att allt får plats där. Jag vill också rensa ur rabatterna och byta ut den del växter, igen, om jag hinner med allt som jag planerat innan vintern. Jag vill gärna ha så mycket som möjligt gjort på hösten för våren blir alltid så intensiv ändå.
Jag skall också föröka så lite mer så småningom, det här året sådde jag nästan ingenting.
 Det här är en bild tagen från trappan på baksidan mot gården. Jag brukar ta bilder från samma ställe vid dom olika årstiderna för att se förändringen för man kan inte alltid tro att det är samma trädgård. Man ser en vingad benved, katsura, pärlrönn, ullungrönn och en oxel  bl. annat,
 Nu är en del växter på väg in i  vinteridet, dom som inte klarar våra vintrar. Den stora är en kaninviska med knoppar men jag vet inte om dom kommer att slå ut.  Sen är det en kanarieklocka med knoppar och en bougainvillea i full blom.
 Det här är en ganzania som räknas som sommarblomma hos oss men vi har lyckats överleva den i några år nu.


 Den här kullen tar jag också bilder på nu och då och på våren blommar den i pastellfärger.

 Stewartia pseudocamelia, skenkamelia har helt otroliga höstfärger.
 T o m en aster  Snow  Flurry blommar i år, lite mer än förra året. Egentligen skall den vara helt översållad med vita små blommor men alla knoppar hinner väl inte slå ut.
Och så har jag köpt mera lök som ska planteras ut. I går äkte vi till Nyköping och lyssnade på Gerben Tjeerdsma som berättade mer om rhododendron och passande samplanteringar. Han hade förstås med sig lök och plantor till försäljning så det blev några till, ett par fina hundtandsliljor. Nu ska jag blanda passande jord för lökar och sätta igång. / Carita

7 kommentarer:

 1. Flotte høstbilder fra hagen ! Ser at vi må flytte pseudokameliaen vår, den vokser sakte og får ikke den flotte rødfargen lenger.
  Vi ligger etter i hagen her også, så det blir nok en travel vår. Og første høsten uten ny løkplanting, men vi får ta det igjen neste år:-)
  Ha en fortsatt fin høst.
  Eirin

  SvaraRadera
 2. En otroligt vacker trädgård du/ ni skapat . Så smakfullt . Vacker året om. På vilket sätt skulle du vinterförvara Eucalyptus - 1,5 respektive 0,8 m träd . Vi har ett förråd ,8 varma grader och tillgång till växtbelysning . Ska de vattnas ?
  Hösthälsningar / Maj-Britt

  SvaraRadera
 3. Alltså lökarna har jag inte kommit till än och det kan ju bero på att det varit och är fortfarande alldeles för torr för att flytta perenner, lökarna kommer ju liksom sist i karusellen.
  Imponerad av allt ni hinner med! Trädgården och ett ställe till, wow! Men det heter ju att ska man be nån om hjälp ska man fråga nån som redan har mycket...
  Underbara färger med eldrött, vinrött och alla andra nyanser. Man kan inte se sig mätt.
  Tror nog att bärbuskarna kommer att smälta in alldeles ypperligt och lycka till med odlingen på fönsterhyllan. Här blir det malabarspenat, basilika, rucola, skott och groddar som vanligt.
  Allt gott
  /Anette

  SvaraRadera
 4. Så vackert ni har det med så många höstfärgade växter. Den där skenkamelian var väldans tjusig, kanske nåt för oss? Men den är väl som vanligt nåt vi inte kan ha, en surjordsväxt!?
  KRAM
  Susie

  SvaraRadera
 5. Hej Carita!
  Vackra höstfärger i er trädgård, lökarna är satta och nu är det bara att hoppas på att det blir en fin blomning i vår, och att de får vara ifred. Ganzania har jag inte sett förut, vilken spännande växt.
  Ha det fint / Marika

  SvaraRadera
 6. Hösten är en sån härlig årstid. När man väl accepterat att den kommit!

  Extra härlig blir den när man lyckats att få till den så att den är full med färg och din är helt betagande!

  //Veronica

  SvaraRadera
 7. Hösten är en sån härlig årstid. När man väl accepterat att den kommit!

  Extra härlig blir den när man lyckats att få till den så att den är full med färg och din är helt betagande!

  //Veronica

  SvaraRadera