fredag 12 augusti 2016

Öppen trädgård och loppis

I söndags hade vi både öppen trädgård och loppis. Det var lyckat måste jag säga. Växtloppis brukar vi ha men inte pryl-loppis, men det var populärt. Vi hade lite prylar kvar från huset i Malmköping och i stället för att föra det direkt till en insamling  bestämde vi att ha loppis när vi ändå skulle ha öppen trädgård. Dom som inte sett vår trädgård tidigare passade på nu när dom egentligen kom för loppisens skull.  Det var riktigt kul.
I övrigt är det bedrövligt med trädgården och torkan. Vi har fortfarande inte fått regn, endast några millimeter och det försvinner  snabbt och syns inte ens. Nu har jag gett upp. Jag försöker vattna på  det som ser mest bedrövligt ut men jag antar att några växter kommer att dö. Några har jag tagit bort för dom såg för eländiga ut och då får jag plats med något nytt senare i höst eller i vår.
.

 Så här såg det ut på loppisborden innan vi öppnat och när dagen var sluta hade nog hälften försvunnit.
 Det är enklare att vattna det som står i krukor nu när det är torrt men var ska jag göra av allt när växterna skall inomhus. Jag försöker så att det skall bli färre krukor men av någon konstig anledning blir det fler.
 Här ser det väl ändå hyfsat ut trots torkan men jag vattnar nästan varje dag på den här rabatten som innehåller bl a  rhododendron och kalmia som jag gärna vill ha kvar.

Floxen blommar fint  och dom har jag inte ens vattnat.
 Fjärilar har vi haft i massor och den här har jag inte sett tidigare i vår trädgård. Jag har en fjärilsbok men har inte tagit reda på vad den heter.
 För ett par dagar sen blåste det nästan storm i några dagar och då såg det ut som höst. Löv och krukor dansade omkring
 och parasollbladen blåste förstås sönder. Dom vill ju ha mycket fukt och lider också av torkan.
 Den här lysingen gillar jag och den verkar pigg. Den sprider sig lätt så jag för väl hålla lite koll på den.
 Lilium lancifolium, fylld tigerlilja, kanske inte den snyggaste liljan enligt mig men den blommar fint.
Det här är en okänd lilja som vi köpte på Lidl förra året och som vi planterade ut när den blommat över. Jag trodde inte den skulle klara vintern men nu är den så här fin.
Nu är det väl dags att gå ut och vattna igen , vi hörs. CArita

7 kommentarer:

  1. den där sista okända Lidl-liljan var mycket vacker! Kan tyvärr inte ha liljor har jag upptäckt, får tusentals liljebaggar vars larver äter upp allt. Så nu har jag gett upp!!
    Loppis och trädgårdsvidning, vilken bra idé. Varken förra året eller i år har jag haft någon visning. Och som det visade sig med vattnet - alltså brist på det - så var det nog lika bra. Baksidan är förhållandevis grön och växterna frodas, men framsidan ser hemsk ut och det värsta är att stora växter som jag trodde var tåliga håller på att dö. En gulbarrig tuja som är 4-5 meter hög, en katsura på 6 m, en lika stor pagodkornell - trots att dessa har fått extra bevattning från vår brunn, ett par asklönnar fäller sina blad m.m. m.m. Ja, inte ser det kul ut där inte.....
    KRAM
    Susie

    SvaraRadera
  2. Ser fint ut trots torkan, dina flox är helt fantastiska. Lysingen och liljorna är riktigt fina. Har en orange lilja som ser ut som din, är inte jätteförtjust i den, men den får vara kvar. De är vackra när de blommar.
    Ha det fint / Marika

    SvaraRadera
  3. Massor av fint torkan till trots. Mina flox avskyr torka så i år är de fina eftersom vi fått regn i lagom mängd då och då.
    Undrar om inte fjärilen är en mindre guldvinge. Här har jag inte sett den, men på Amundshögen i Västerås har jag en anteckning i fjärilsboken.
    /Anette

    SvaraRadera
  4. Åh, förstår din känsla när trädgårdens växter slokar i torkan och vissnar. Men dina bilder visar - som vanligt - mycket vackert. Bra idé att lägga samman "vanlig" loppis med växtloppis och trädgårdsvisning.
    Allt gott!
    /Katarina

    SvaraRadera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  6. Låter som en dröm med loppissaker, växter och rundvandring:))
    Vi har klarat oss ganska bra från torkan och fått regn då och då. Fast börjar man gräva ser man att det skulle behövas mer regn.
    Ha det gott!

    SvaraRadera
  7. Ja visst är det lite så, trots att man försöker minska antalet krukor har de en tendens till att bli fler. Själv försöker jag hålla mig till växter som klarar vintern ute även i krukor och en del så som aurikler och luktvioler gräver jag ner i grönsakslandet. Växter som klarar vintern i ett frostfritt utrymme utan ljus tycker jag numera bättre om än de som måste ha ljus och vatten även under de mörka årstiderna. Har nog blivit både bekväm och lat.
    Ha det gott!
    Birgitta

    SvaraRadera