söndag 21 augusti 2016

Sista trädgårdsbesöket

för i år tror jag vi hade i måndags. Telgebygdens Trädgårdssällskap ville ha en speciell visning om belysning och vatten i trädgården. Det är ingen stor förening men det kom 22 stycken och det visar på att det fanns ett intresse för det här, väldigt roligt.
Bertel,  som är elektriker, hade riggat hela trädgården med belysning av olika slag  och en del vatten hade vi sen tidigare. Vi kommer inte att ha allt detta att lysa hela tiden men möjligheten finns om vi vill.
Tiden för besöket var redan kl 18:30 och då var det fortfarande rätt ljust så vi kunde inte tända upp då. Först fick alla ta en lång runda i trädgården och sedan fika på det. När allt det var genomfört hade det blivit så mycket skymning att det i alla fall gick att se belysningen.
 Tyvärr är jag ingen fotograf och kan inte ens min kamera så att få till några mörkerbilder blev inte lätt. Men det går kanske ändå att kunna föreställa sig hur det blev. Och det blev mycket bättre efter att alla gått hem och det hade blivit ordentligt mörkt.
Den här blå färgen gillade jag
 och det blev väldigt snyggt uppe i grenverket med löven som färgades blå.
 Vi hade också en röd belysning som jag inte lyckades med alls men kanske har Bertel bättre bilder i sin kamera som jag kan lägga in senare.

 Vattenblänk har vi haft länge och dom börjar bli till åren. Den här gjorde vi om för ett par år sedan men efter sommarens alla fågelbesök behöver den skuras. Småfåglarna brukar sitta högst uppe på stenpelaren där vattnet bubblar upp och ta sig en dusch. Vattnet får vara kvar över vintern men vi täcker numera med frigolitskivor och det fungerade bra, i alla fall förra vintern. Växterna fick vara kvar och dom verkar ha klarat sig.
 Den här ´dammen´är gjuten på plats och töms på vatten och växter på vintern. Jag tror den börjar bli kanske 20 år gammal och har hållit förvånansvärt bra.  Pumpen drivs med solpaneler.
 Det här är ett litet fågelbad som också är gjutet på plats och börjar bli till åren. Här drivs pumpen med el och en tvättmaskins-tömningspump.
 Det här är den senast gjorda anläggningen som jag skrivit om tidigare. En liten bäckfåra där man kan höra lite vatten som rinner och porlar. Här har vi en tunna nedsänkt i marken med en pump i  som pumpar runt vattnet i anläggningen.
Hur som helst så var det en lyckad träff och roligt att så många kom. Den föreningen har varit hos oss många gånger och vi är ju själva medlemmar i den också.
Nu fortsätter vi vår beskärning och ansning i trädgården, det tar visst aldrig slut och inte syns det så mycket heller fast vi kört iväg flera släpkärror med ris och stammar. / Carita

8 kommentarer:

 1. Tycker det är så fint med lite belysning i trädgården och ni har verkligen lyckats få till det så snyggt.
  Ha det fint.

  SvaraRadera
 2. Belysning i trädgården är jättetrevligt, särskilt när man har så många fina träd och buskar som ni har. Små vattenblänk saknas i vår trädgård. Vi har bara våra två stora dammar som vi samlar regnvatten i så vi har något att vattna med när det är torrt. Men några små vattenanläggningar ska det också bli med tiden är det tänkt.
  Kram Nora

  SvaraRadera
 3. Det blev ju riktigt fint i Er fina trädgård. Med ljus i mörkret som lyser på träd och buskar så blir trädgården lite magisk.Även fint med vattenblänk lite här och där.Ha det gott/Margareta

  SvaraRadera
 4. Belysning är ett trevligt och spännande område och just att kunna flytta runt några ljus och lyfta fram det som passar just då är trevligt.
  Nu fick jag också en påminnelse om att se över egna belysningarna så de funkar inför kommande mörka kvällar.
  Tack för trevligt inlägg
  /Anette

  SvaraRadera
 5. Spännande med ljuseffekter, ser fint ut på dina bilder. Gillar speciellt den blåa tonen på bladverket.
  Ha det fint / Marika

  SvaraRadera
 6. Det där med belysning och vatten i trädgården tycker jag är extra mysigt. Speciellt belysning om man bor på landet där det är kolsvart på nätterna. Åtminstone nu på sensommaren och hösten!
  Vatten däremot har vi fått sluta med. Ja, vi kom väl inte ens riktigt igång med det heller. Vi gjorde om en sån där gjuten avloppsrundel som vi hade sten i (i "gräs- och bamburabatten" nedanför altanen) - sen byggde vi poolen precis bredvid och det hela slutade med att alla vatteninsekter som frodades i vattenbadet flög upp och invaderade poolen. Inte kul alls!
  Så numera är vattenbadet endast en rundel med sten i igen - men belysning (som jag fick förra året när jag fyllde 70) finns bredvid den!
  KRAM
  Susie

  SvaraRadera
 7. Perfekt med en egen elektriker!! Hade tänkt gå ut och dra fram våra spotlights idag som vi har under några träd...fast det regnar rätt bra nu...Vi har sånna man bara sticker ner i gräset och drar sladd till uttaget. Har fungerat bra, tycker jag. Fast visst vore det bättre om det var nergrävt och ordentligt. Blir lite trixigt med sista gräsklippningen.
  Ha en bra vecka!

  SvaraRadera
 8. Under den mörka årstiden är det magiskt med belysning! Vi skulle vilja ha massvis belysning överallt men...
  Det är ju det där med elektriker!
  Så vi kör med kablar över hela trädgården under vintern :D

  Ha en skön helg!

  //Veronica

  SvaraRadera