Vi har varit på riksmöte i Uddevalla. Jag tycker att våra riksmöten är ett bra sätt att se olika delar av Sverige som man annars inte skulle besöka. Under mötet åker vi ju runt till en massa olika trädgårdar som kan ligga på ett ställe långt ut på landsbygden eller i en skogsbacke i en mindre by till exempel.. Till såna ställen skulle man inte komma utan riksmötet . Kretsarna i föreningen turas ju om att hålla riksmöte så man har möjlighet att åka runt till alla län så småningom. Sen träffar man ju alla trädgårdsbekanta som man fått under åren, det sker kanske en gång per år men det känns ändå som att träffa gamla vänner. Vi har ju alla ett stort gemensamt intresse, växter och trädgårdar.
I år var det som sagt Uddevallas och Bohuslän-Dalslandskretsen. Deltagarantalet var enormt tyckte jag, kanske ca 500 personer, enligt uppskattning från deltagarlistan.
Nu till trädgårdarna. Vi åkte ner på fredagen och hade prickat in att vi äntligen skulle besöka Brita Johansson , välkänd barr- och ljungexpert och författare. Vi hade inte sett den trädgården tidigare och det var nog bara ett måste när vi hade vägarna förbi. Det är ju en väldigt speciell trädgård med nästan enbart barr- och ljungväxter men så otroligt vacker och är fin hela året med en växtligheten. Det svåraste var att välja bilder.
Helt makalöst var det och av bara farten blev vi med två av hennes ljungplantor som vi skall försöka få att överleva. Som tur var hade hon precis kommit med en ny bok som heter Ola ljung som kom väl till pass och som vi köpte .
På eftermiddagen kom vi till Uddevalla och checkade in på hotellet. Ja vad säger man, inget klagomål över utsikten.
Senare på kvällen minglade vi hos Nisses växter, en plantskola där vi kunde handla växter också.
På lördag var det den stora resedagen och vi skulle besöka fyra trädgårdar. Vi startade i Vänersborg och besökte en stor trädgård i skogsmiljö en bit ut på landet. En vacker trädgård med många stora perenna rabatter och en damm med fiskar.
Nästa ort blev Dals-Rostok och en rufsig trädgård helt full med växter. Där fanns massor av intressanta växter, buskar och träd. Nästan alla är frösådda av ägaren själv och han fortsätter att fröså. Han hade hur många plantor i krukor som helst överallt i trädgården . Där fanns många ovanliga växter om man hittade dom. Särskilt en liten rabatt i en sänka väckte allas intresse, där fanns många godbitar.
Det här var en vildväxande art men väldigt fin, har glömt vad den heter
En liten del av frösådderna
Det här var riktigt spännande, där kunde man stå länge och undersöka allt intressant.
Sen blev det lunch vid Brunnsparken och örtagården i Dals-Rostok
Efter det bar det iväg Vargön till en rätt ny trädgård men som hade hunnit bli väldigt vacker och uppvuxen med många olika rum och inriktningar och massor av intressanta och spännande växter och fina anläggningar.
Annorlunda förvaring av materiel, en bygd ruin
Sen vidare till Vänersborg och en artrik trädgård med olika träd, dvärgbarr, liljor och orkideér och vackra anläggningar.
I den här trädgården fick jag många nya idéer, vackert.
Det här är bara en bråkdel av alla bilder. Fortsättning följer snart med dag två. / Carita
Hej på er!
SvaraRaderaNi får verkligen se mycket av trädgårdssverige när ni är så flitiga och tar er till Riksmötet varje år.
Om jag fick välja en enda trädgård att åka till så skulle det bli Brita Johanssons barr- och ljungträdgård. Det måste ha varit en fantastisk upplevelse. Nu kanske ni blev ljungentusiaster på kuppen?
Glad midsommar!
Att få besöka Brita Johanssons trädgård är en dröm jag har - va intressant det måste ha varit! Tack för att ni visar så många fina bilder för oss som inte kunde åka till riksmötet.
SvaraRaderaVilken trevlig resa ni varit på!! Gillade sten rabatten med de stora gjutna "stenarna" och material förvaringen:) Kul med nya idéer.
SvaraRaderaTrevlig fortsättning på midsommarhelgen!
Så många fina trädgårdar ni fått besöka. Ska bli spännande att se fortsättningen :-) Kram Katarina
SvaraRadera