torsdag 17 december 2015

Blommig Fredag- drömmar och visionerJag började fundera över när drömmen om en trädgård egentligen började. När jag letar igenom gamla bilder tror jag att den drömmen började när vi köpte huset eller kanske redan innan. Det var säkert av den anledningen vi köpte huset, för att vi ville ha något eget, en egen jordplätt att bruka  och göra till vår egen .


nr 1
 Jag tror att den här bilden kanske är från andra året vi bodde i huset. Det som finns kvar på tomten idag är idegranen, framför altanen. Här har vi redan röjt bort  en hel del syrenbuskage och annat skräp.Bredvid idegranen fanns en vildvuxen rabatt som kanske hade varit riktigt vacker en gång. Vi grävde också upp ett nedsänkt badkar som var fyllt med jord. Jag vet inte om det var använt som en damm eller om dom bara ville bli av med det.
nr 2
 Här är baksidan av tomten efter att vi tagit bort alla vresrosor och sibiriska ärtbuskar som bildade en förvuxen häck mot grönsakslandet bakom. Syns lite öppen jord på bilden.
Jag har letat några bilder från olika år så att man kan se lite hur utvecklingen varit.Ingenting är sig likt  och det som är kvar från förr är idegranen, pionen och några äppelträd. Bilderna ovan är från 1982-83 tror jag.
 Vi ville ha ett växthus och en jättegran fick ge vika. Där granen stod placerade vi växthuset. Bakom växthuset kan man se den långa och höga syrenhäcken som vi tog bort för kanske 5 år sedan.
Växthuset blev för litet så vi flyttade det och utökade men en modul till så vi fick 10 kvm . Det har vi fortfarande kvar på det här stället.

 Ett tag hade vi en damm några år, här är den helt nygjord ser det ut som.
Magnolian tror jag vi fick 1993, nu är den en jätte.Trädgården blir aldrig färdig egentligen för naturen lever sitt eget liv och gör inte alltid som man vill. Jag vill gärna styra och ställa  och göra på mitt sätt men det går inte varje gång, då får jag anpassa mig till naturen i stället fast jag inte alltid är nöjd med det. Jag är ändå nöjd med min dröm om trädgård men visionen om hur jag vill att den ska se ut lever kvar och det gör också att jag fortsätter förändra och utveckla den. Nu är det en massa helger som skall firas med ljus och god mat, mycket grönt. Snart blir dagarna längre och man kan börja planera för nästa odlingssäsong.  Ha det fint i mörkret. Carita  

Flera drömmar och visioner kan ni hitta på Rosor och bladlöss och andra bloggare.

6 kommentarer:

 1. Så kul det är att se före och efter bilder! Man ser verkligen hur ert trädgårds intresse växer allt efter som. Jag tar många kort medan vi rustar i hus eller på tomten...för man har en konstig förmåga att glömma...
  Ni har verkligen fått det fint!
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 2. Så roligt att ha kvar gamla bilder, minnet bleknar snabbt. Det är inte målet utan vägen till en trädgård som är så spännande så det går ju inte an att ha en färdig trädgård, vad skulle vi då drömma om under mörka vintern?

  Kram!

  SvaraRadera
 3. Så roligt att titta in i Er trädgård för att se före och efter nu kan man ju se vilken förändring som har skett under årens lopp.Jättefina bilder.Vi som har trädgård för oss blir det ju aldrig färdigt för drömmarna och visionerna de sinar inte och tur är väl det.Ha det gott/Margareta

  SvaraRadera
 4. Roligt att se hur er trädgård utvecklats och det är väl en stor del av tjusningen att skapa, förbättra, hitta nya lösningar, prova nya idéer. Att bara hålla ordning på nåt som är färdigt skulle vara fruktansvärt tråkigt i mina ögon.
  Ha det så gott
  Anette

  SvaraRadera
 5. Morsomt å se hvordan hagen har utviklet seg, og at endel endrer seg underveis.
  Fikk virkelig lyst til å se hagen deres engang.
  Ellers har vi det på samme måte som dere, hageplaner starter i januar :-)
  Ha en riktig god jul !

  SvaraRadera
 6. Det var en spännande och otroligt stor förändring över tid - så roligt att få ta del av utvecklingen. Er trädgård är fantastisk även om ni inte skulle göra någonting mer.

  Men visst vill man alltid fortsätta på vägen till nästa dröm, göra ett projekt, förverkliga det ...

  God Jul!

  SvaraRadera