torsdag 12 november 2015

Blommig Fredag- höjdare

En riktig höjdare bland växter kan ju innebära t ex höga växter, färggranna med färg som sticker ut, spektakulära  former  eller annat udda i växtvärlden. Här är några spektakulära från vår trädgård enligt min mening.
 Den här gillar jag , Syneilesis palmata Kikko, parasollstånds.  Blomman är oansenlig men bladen har udda mönster och form.
 Det här blev lite spektakulärt och udda
En okänd otrolig tulpan som det här året blev ca 80 cm hög och blommade länge, länge.
Och så gillar jag den här, Wyethia helianthoides, vitblommande balsamrot. Den hade endast en vacker blomma men jag hoppas på flera nästa år.
 Favorit i repris, Syneilesis palmata Kikko och Syneilesis palmata som har gröna blad. Den senare har jag frösått med frön från Göteborgs botaniska.
 Min favorit pion Coral Sunset som ändrar färg från den här laxrosa till gräddvit under blomningen.
 En underbar hortensia, bladen alltså ,för den har inte blommat ännu någon gång. Jag har glömt namnet och hittar den inte i min lista just nu. Den heter förstås Hydrangea Nepal Beauty läste jag på skylten idag.
Och så den här som tillhör höjdarna ,Anemonopsis macrophylla, porslinsanemon. Såå vacker. Vi har en vitblommande också. Det var tredje gången gillt som jag försökte med den. Tidigare har den bara vissnat. Dom vill ha svalt och halvskugga, trodde jag i alla fall. Men nu står dom faktiskt i lite mera sol och verkar trivas med det.
Flera höjdare hittar ni Bland rosor och bladlöss, snart hoppas jag.
Jag missade den här höjdaren, en ny skapelse i sten. Få se om det dyker upp någonting mellan stenarna till våren.

16 kommentarer:

 1. Inte svårt att hitta höjdare i er trädgård, där finns hur mycket som helst att välja på! Porslinsanemonen håller jag med om, den är verkligen något utöver det vanliga.

  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 2. Så vackra blad hortensian har det är som vanligt många gånger växternas blad som är vackra även om deras blommor även imponerar.Hälsningar Margareta

  SvaraRadera
 3. Roligt med annorlunda växter och särskilt när man lyckas efter flera försök.
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 4. Många höjdare, porslinsanemonen är helt underbar.
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 5. Her er det jo flere høydare, men Anemonopsis macrophylla, ja den må jeg prøve en gang, så tander og vakker. Ha en finfin helg!

  SvaraRadera
 6. Så kreativa ni är med olika stenskapelser. Gillar verkligen porslinsanemonen och pionen som ändrar färg låter spännande. Ska hålla utkik efter dessa.
  Allt gott
  Anette

  SvaraRadera
 7. Underbara höjdar skapelser av sten ni fått till. Älskar materialet!! Höjdare till blad på hortensian också förstås. Kul vinkling!
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 8. Många vackra höjdare som du visar oss .
  Ha en skön helg :)

  SvaraRadera
 9. Massor av läckra grejer som gott kan kallas höjdare. Syneilesis palmata, har jag en frösådd planta, ännu bara i sin kruka. Den vita porslinsanemonen är som en dröm, har tillräckliga "besvär" med den vitvioletta, det räcker.
  Trevlig helg!
  /Anette

  SvaraRadera
 10. Det är så fint med stenskapelser bland rabatterna - en slags dubbelverkan - växter framhäver stenens karghet och stenen växtlighetens mjukhet. Det blir en ökad spänning om man kan få in något mer än växter i sin trädgård.

  SvaraRadera
 11. De där parasollstådnde hade jag verkligen vilja ha i min trädgård :)
  Vilken höjdare!

  Ha en skön helg!

  SvaraRadera
 12. Så mye spennende og fint!
  God helg :)

  SvaraRadera
 13. Härligt inlägg med höjdare av olika slag. Parasollet, ja, växten alltså, lockar mig alldeles speciellt... Antecknar!
  Allt gott!
  /Katarina

  SvaraRadera
 14. Vilka fina och ovanliga växter du har.
  Jag tycker om växter med dekorativa blad.

  Trevlig Helg

  SvaraRadera
 15. Riktigt läckra höjdare! Den pionen är otroligt vacker måste skaffas!
  Ha en fin helg!

  SvaraRadera