fredag 12 september 2014

Blommig fredag, premiär

Vi gör om och gör om på olika ställen i trädgården och tiden verkar flyga iväg. Höstvädret är helt otroligt fint och man kan vara ute hela dagarna. Men vi har en väldigt torr sensommar också efter den torra och varma sommaren, det är ovanligt. Vi brukar ha mycket regn den här tiden tycker jag men nu är det torrt i marken igen. Jag försöker vattna på våra rhododendron med regnvatten som vi samlat, dom ska ju ha mycket vatten på hösten om det är torrt i övrigt.
 Vi håller fortfarande att göra om en hel del i trädgården. På baksidan av huset, utanför uterummet har vi upphöjda rabatter sedan länge. Nu har jag rensat den´ena sidan från Geranium x catabrigiense ´Biokovo . Den hade tagit över helt och spritt sig över hela rabatten. Det finns lite rötter kvar så den kommer säkert igen nästa år.  Det är premiär för en ny bekantskap från växtvärlden som vi fick av en bekant i föreningen häromdan.Den heter Camptonia peregrina Sweet fern och kommer från västra USA, norra delen. Den skall vara härdig till zon 4 så jag hoppas den klarar sig. Den sprider sig också men där den är planterad nu har den ett begränsat område.Jag tycker att den är vacker så den får gärna sprida sig lite. Hela plantan har en doft i synnerhet när man krossar bladen . Det blir spännande att se hur det går.
Vi kommer att fortsätta med att göra om en del så fortsättning på det kommer så småningom.
En fin morgon passade jag på att att några sensommarbilder på min runda i trädgården.
Fortsättning följer.Carita.

Kul att någon håller i trådarna för nya teman .
Trädgården börjar skifta lite färg


Körsbärsbenveden, Euonymus planipes börjar bli riktigt fin


Colchicum Agrippina

Benvedens hängen


Taklökarna har gillat den här sommaren

rensad rabatt

Premiär för Camptonia peregrina Sweet fern

Lilium speciosum var. album blommar nu och doftar , den köpte vi hos Pia M, Torvan för kanske en månad sen.

 

12 kommentarer:

 1. Vad roligt att se lite sensommarbilder från er vackra trädgård! Det är roligt att följa alla era spännande projekt. Härligt med Liljor som blommar så sent/ Kram Titti

  SvaraRadera
 2. Hej Carita!

  Den vackra busken Camptonia peregrina fick jag av våra gemensamma trädgårdsbekanta från Åbo när de besökte vår trädgård. Finländarna kallade den för tuoksumyrtti, doftmyrten, förmodligen pga av dess speciella doft på bladen.

  Det är väl 4? år sedan de var här och busken lever men har frusit ned eller torkat varje år men kommer igen med en frodig och vacker grönska. Ja, den anses som invasiv, kan skicka rotskott men här har den aldrig gjort det. Kanske bidar den sin tid.

  En mycket vacker buske som jag är väldigt förtjust i.

  Ha det skönt i det vackra vädret, lite regn vore inte fel!

  SvaraRadera
 3. Nog är det torrt alltid.Ordentligt med regn skulle det behövas.fast det är ju fint med den här sensommarvärmen.
  Ha en skön helg.

  SvaraRadera
 4. Camptonia peregrina var ny för mig - så fin den är!
  Här är det också torrt. Jag njuter av tempereaturen, men lite regn också vore inte fel!
  Ha en fin helg!
  Kram Nora

  SvaraRadera
 5. Ja den var fin den lilla nya.Kul bladform! Rensa rabatter....borde jag också göra. Dina bilder inspirerar, bara att gå ut och få det gjort :)

  SvaraRadera
 6. Vilken härlig och lummig trädgård. Kul att kunna se "hela" i en översiktsbild. (Själv skulle jag behöva en helikopter för att kunna åstadkomma det här hemma...) De fläckiga höstkrokusarna är häftiga, eller är det tidlösa? Jag har försökt utrota en tidlösa här hemma, för jag gillar verkligen inte det tråkiga bladen. Men tror du inte det kom en blomma i år igen! Inte på 25 år har det gått att få bort dem. Men jag är nog inte så envis i mitt utrotningsförsök egentligen, jag drar bara bort bladen. Kommer det blommor på hösten så får de faktiskt vara ifred.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 7. Ja høstfargene har kommet, men de er jo vakre de også.
  Septemberhagen din er flott og så nydelig lilium.

  God søndag fra Marit.

  SvaraRadera
 8. Spännande, både med nya växter och nya planteringar. Här håller vi också på och gräver bort och gör om. Hos oss är det dagliljor som grävs bort.
  Ha det gott
  Birgitta

  SvaraRadera
 9. Likte godt takløkbeplantningen din:)

  SvaraRadera
 10. Vilka härliga inspirerande bilder! Benved måste jag skaffa mig, har tänkt det i många år.
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 11. Ja så var det i sommar, härligt varmt vacker blomning och massor av ogräs med fast inte hos dig då. Det är så fina bilder från din sommarträdgård som går över i höst.Gillar verkligen taklöken, skulle vilja ha ett tak med det.
  Ha en fin vecka
  Kram Meta

  SvaraRadera
 12. Så fint er trädgård skiftar. Camptonia peregrina Sweet fern ser spännande ut. Ska bli intressant att få höra mer om hur den beter sig så småningom.
  Man brukar säga att det bara finns en rutig blomma i Sverige och det är kungsängsliljan, men när jag tittade lite noggrannare på mina tidlösor häromdagen tyckte jag de såg rutiga ut och din är ju verkligen rutig.
  Ha det så gott
  Anette

  SvaraRadera