söndag 15 december 2013

Vi har äpplen kvar från trädgården

som fortfarande är fina så jag passar på att använda dom så mycket det går. Den här äppelkakan är väldigt god och lite lyxig faktiskt. Det är lite mer jobb än med en vanlig äppelkaka i långpanna men väl värt besväret  så prova den om ni har tid och tycker om att baka.

Lyxiga äppelrutor med pärlsocker.
Tid  1 timme och 10 minuter.

Pajbotten:
5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
300 g smör
Fyllning:
4 ägg
3 dl strösocker
4 dl vetemjöl
7 stora äpplen i klyftor (ca)
100 g smör, kylskåpskallt
1 dl pärlsocker

Gör så här: Sätt ugnen  200 grader. Blanda ingredienserna till pajbotten och kavla ut eller tryck ut i en långpanna (30 x 35 cm) med bakålåtspapper. ( jag kavlar ut mellan två bakplåtspapper, lägger i långpannan och tar bort det översta pappret ) .Förgrädda pajskalet i ca 15 minuter tills det fått lite färg. Ta ut formen ur ugnen.
Sänk temperaturen till 175 grader.
Vispa ägg och socker pösigt, rör ner mjölet och fördela smeten på det färdiggräddade botten. Tryck försiktigt ner äpplena .
Hyvla kallt smör med osthyvel och fördela jämnt över pajen. Strö över pärlsocker och grädda i 175 grader i ca 30 minuter till den fått fin färg. Skär i rutor och servera kall eller varm. 


Gillar man saffran så är den här också jättegod och praktisk.

Saftiga saffransmums.
Till smeten:
300 g smör
4 ägg
5 dl socker
9,5 dl vetemjöl
5 tsk bakpulver
2 msk vaniljsocker
1 pkt saffran ( 0,5g)
3 dl mjölk
Glasyr:
65 g smör
0,5 dl vatten
4 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Vispa ägg ock socker poröst, lättast med elvisp. Måtta upp de torra ingredienserna i en skål och blanda sedan ner i smeten. Tillsätt sedan det smälta smöret och vispa tills det blir en jämn fin smet. Bred ut i ugnsform ca 30x 40 cm. ( jag lägger i bakplåtspapper) Grädda i mitten av ugnen i ca 30 min tills den fått färg.
Förbered under tiden glasyren. Smält smöret och blanda samman alla ingredienser. När kakan svalnat, bred ut glasyr över kakan. Strö gärna lite mandelspån över alt.russin om så önskas.
Lycka till/Carita

2 kommentarer:

  1. Vi brukar "drunkna" i äpplen, men i år blev det väldigt dålig skörd. Men jag sparar ditt recept och hoppas på massor med äpplen nästa år - goda recept på äppelkakor kan man inte ha för många av:-)
    Kram Nora

    SvaraRadera
  2. Tack för de härliga recepten!!
    Ha en underbar dag!!

    SvaraRadera