måndag 21 oktober 2013

Vår höstresa till Side

var egentligen enbart en sol o badresa men vi brukar ägna en del tid åt att kolla in växtligheten på platsen i alla fall, att enbart ligga på stranden blir tråkigt efter ett tag. Det växer inte så mycket spännande i staden men några fina växter hittade vi. Det mesta som finns är anlagda planteringar runt dom flesta av dom stora hotellen och längs de större gatorna. Då handlar det om olika palmer och väldigt många Nerium i olika färger. Sen finns det en hel del fetbladsväxter i stora bestånd, olika Delosperma. Vi har provat Delosperma congesta ( som skall vara härdig) i vår trädgård men det gick inte så bra.
Vi hittade en riktigt fin Strandlilja, Pancratium maritimum vid en badstrand. Den växte på sandbankarna i hettan och där blev nog lökarna ordentligt bakade . Den råkade blomma just då och blomman liknar mycket Spindelliljan. Vi lyckades få upp ett par lökar som fick följa med hem men om vi får den att överleva vet jag inte. Den får ju stå inomhus som en krukväxt, kanske ute på sommaren. Sen tog vi också med oss en stickling av Capparis spinosa, kaprisbuske. Den har jag försökt så men inte lyckats få upp något.
Sen var vi en tur upp i bergen ovanför Side för att åka båt på ett stort vattenmagasin som man byggt i ett tillflöde till floden Manavgat och det var ju en upplevelse. Taurusbergen förser magasinet med vatten under snösmältningen bl annat. Turkiet har gott om vatten och jag googlade lite på nätet om andra stora fördämningar man byggt och jag antar att man lägger stora ytor under vatten. Den damm vi besökte är byggt i en ravin eller dal mellan bergen. Vatten är ju en bristvara på många håll i världen men man undrar ibland hur mycket vi förstör för att få den tillgången. Vi kanske skulle vara mer sparsamma vi som inte har någon brist, än så länge.  Ha det bra/Carita
Soluppgång över Taurusbergen


Pancratium maritimum ( Strandlilja)

Blomkrukor? Är det ok?

Dammväggen

Här kan man se märken efter vattennivån när den är som högst.

Bergsskrevorna var fulla med växter, jag önskar jag hade kunnat se lite bättre men vi hade tyvärr ingen kikare.

På väg in i vattendalen

I slutet av dammen kom vi till en spökskog där man kunde se en del av trädtopparna som  låg under vatten.

Det här är längst in i dammen, längre kom vi inte, sen fick vi åka tillbaka.

Mera spännande bergssidor
Capparis spinosa

Blomman på Albizia julibrissin


   

2 kommentarer:

  1. Vilken fin resa ni verkar ha haft. Lycka till med sticklingen och lökarna!
    Kram Nora

    SvaraRadera
  2. Så mycket underbart ni fick se! Avundsjuk!
    Kram
    pia

    SvaraRadera