onsdag 17 oktober 2012

Ett steneldorado

Förra veckan var vi på en kortare tur till Åbo och Åbolands skärgård. Vi besökte egentligen några släktingar men vi kunde inte låta bli att besöka några plantskolor också. Den första var  Viherlassila norr om Åbo ( www.viherlassila.fi)  som är ett riktigt steneldorado för dom som gillar sten och skulpturer. Vi köpte faktiskt några mindre stenar som vi skall ha i våra tråg som måste göras om till våren. Dom har också rätt bra växtsortiment. Nu var ju säsongen nästan över så det var rea på det mesta och det mesta var ju redan sålt men jag köpte i alla fall en Eremurus robustus 'Roford' och Sedum 'Frosty Morn' en variegerad kärleksört.
 Sen åkte vi till Kauppila  ( www.kauppila.fi) för att se vad han hade. Han har besökt vår trädgård med en bussresa som han ordnade för ett par år sedan och vi har varit i hans affär tidigare också. Han har också bra sortiment men det var ju rätt utsålt förstås.. Men det blev några växter där också bl a en Kalmia lafifolia 'Peppermint', Fothergilla Major (Häxal) och ett tulpanträd Liriodendron tulipifera. Det sista vet jag inte riktigt var vi skall plantera som vanligt och kvaliten på det trädet är väl så där men vi får se hur det tar sig.
Sen hade vi förmånen att få besöka en privat trädgård som egenligen inte visas för allmänheten men ägaren var med på bussresan till oss tidigare. Vi ringde och han ville ta emot oss. Trädgården ligger en bit utanför Åbo. Han håller på och bygger upp sin trädgård och det skall bli något med japansk  inflytning med mossa och sten i en del av trädgården. Jag tyckte att den redan var fin och man kan se att det blir fint när allt faller på plats.
Det var skönt att åka bort och se lite annat än sin egen trädgård. Bertels bror och hans fru var med. Deras visnings- och samlarträdgård ligger i Blekinge www.soltomta-trg.se.
Hoppas ni har en bra höst så långt. Fortsättning följer/Carita

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar