fredag 28 september 2012

Höstsäsongens första möte


för Trädgårdsamatörerna i Södertälje hade vi igår på Lindängen. Föredragshållare var Björn från Linudden Trädgård  som berättade om nya och gamla favoriter, många växter och fina bilder som väckte habegär. Det verkar bli en hel del nyheter till våren så det blir nog ett besök där så småningom. Det skulle vara roligt om det kom lite fler nya besökare till våra möten men jag vet inte hur man skall få hit dom. Det skulle säkert vara roligt med några fler även för föredragshållarna. Det är ju en hel del entusiaster som alltid kommer som tur är så hoppas dom fortsätter i alla fall så att inte allt dör ut . Som vi brukar hade vi lotteribord med rätt många växter den här gången , det går ju fortfarande att gräva upp och dela växter. Vi försöker hinna med en fikapaus och lotteridragning och det blir ju en hel del prat också.

Lilja Lesley  Woodriff
.

En del av växtutbudet
En bild på Mukdenia rossi 'Karasuba' som har otroliga höstfärger.


Körsbärsbenveden är inte så dum heller men den tappar löven ganska fort tycker jag
Björn hade växter med sig till försäljning så det blev några till i samlingen. Vi köpte också en Betula nigra 'Royal Frost'. Det var inte ett så genomtänkt köp, var skall vi ha den, den blir ju stor med tiden, och en björk dessutom, som vill ha vatten. Just nu har vi ju gott om vatten förstås så vi får snart anlägga en sumpmark. Den mest spännande växten som kom hem är en lilja 'Lesley Woodriff' som blir 150- 180 cm hög. Löken väger ca 1 kg tror jag och är jättestor. Den har jag redan planterat i en stor grop med mycket sand och lite torv, en del benmjöl och sand närmast löken. Den ligger rätt djupt också , två-tre gånger lökens storlek. Om den växer bra blir den gigantisk. Helt galet köp säkert men spännande. Jag köpte också Soldanella pusilla, Saxifraga rufescens, Oxalis enneaphylla Alba och en Sax. paniculata minima. Få se om det finns någon plats för dom. Hösten är ju i antågande så det blev ett par höstbilder också.
Fortsättning följer.......... Carita

6 kommentarer:

 1. vilken fin Körsbärs benved ni har.benveden brukar få så vacker höstfärg.Låter spännande med den stora löken.Hoppas du berättar nästa år hur det går. Trevlig helg.

  SvaraRadera
 2. Vilka fina växter ni har köpt. Känner igen det där med att man köper först och funderar sedan var man ska planterad det :=)
  Växtbordet ser både lockande och spännande ut.

  Körsbärsbenveden ser fantastisk ut!

  Önskar er en fin helg!

  SvaraRadera
 3. Lindhults är en guldgruva för oss nördar, sen är ha ju så himla kunnig och trevlig också.Många fina fynd hade ni med er hem också:)
  Ha en underbar helg!!

  SvaraRadera
 4. Hej Carita och Bertel!

  Trevligt att få lyssna till Björn! ..och visst skall vi vara glada över att det finns entusiaster som tillhandahåller växter för oss som blivit lite nördiga. Jag fasar för den dag då växtutbudet ser lika ut som våra matinköp där vi kan välja mellan ICA och Coop - lite hårddraget då men den utvecklingen vill åtminstone jag inte ha.

  Fina växter ni inhandlat - hittar nog sina platser skulle jag tro.

  Nästa vecka kör vi igång här - då blir det barrväxter i fokus - vi kanske ses då?

  Gunilla/Hagtorpet

  SvaraRadera
 5. Oj,vilken bamse-lök, blir spännande att få se hur den tar sig till nästa år!
  Jag hoppas att ni visar oss resultatet här på bloggen./Titti

  SvaraRadera
 6. Hej Berit Lindhults har mycket intressant att erbjuda vi har en del växter därifrån, men Björn Cederlund som har Linudden Trädgård finns strax söder om Nyköping det är en ganska liten plantskola med inriktning på Magnolia och Roddar. Du kan se på www.linudden.se
  Ha de så bra

  SvaraRadera