fredag 19 februari 2016

Blommig Fredag- Mitt bästa trädgårdstips.

Bra ämne, nu kanske vi får hur många bra tips som helst att ta till sig och använda. Jag misstänker att det inte blir endast ett utan massor, för jag tänker ta med några av dom många som jag har använt mig av. Dessutom kommer man på nya tips och idéer hela tiden när man försöker få till allt på bästa sätt.
Att ha sittplatser på gräsmattan är inte så praktiskt tycker jag. Benen vill gärna sjunka ner så man får stora hål, kanske bra om man skall lufta mattan men inte så bra för stolarna. Därför gjorde vi en stenlagd sittplats och kopplade den till rabatten bredvid  för att allt skulle hänga ihop lite bättre och vi slipper klippa gräset däremellan. Kanske ingen ny ide, men ändå ett förslag.
Gamla trasiga krukor kan man använda som tak på ömtåliga växter t ex Lewisia Tweedy  som trivs bra där under.
 Vi har haft en del leriga gångar där gräset aldrig riktigt tagit sig. Där har vi lagt sten i stället och nu kan man gå utan att få in all lera man fick på skorna tidigare. Mycket bättre blev det.


 Sen är det himla roligt att gå på någon konstig loppis och fynda saker till trädgården.Då kan man hitta såna här fina fågelbad och krukor väldigt billigt.
Gräskanter är ett bekymmer . Vi har valt att lägga sten runt våra , bättre än tidigare men inte helt hundra ändå. Så småningom smyger gräset för högt upp på stenen och då får man klippa tillbaka det  men man behöver inte göra det varje år så  lite tråkigt arbete med kantbeskärning slipper man. .  Vi klipper ju gräset med hjulen på stenkanten, det fungerar rätt bra.
Dom flesta av våra rabatter är upphöjda och då behöver man mycket kantmaterial. Vi kom på att vi kunde använda våra taktegel som vi har från takläggningen för ett antal år sedan . Då får vi lite användning av dom också som ligger i en prydlig stapel under arbetsbänken.
Det var några av mina tips. flera kan ni se  Bland Rosor och Bladlöss

 

21 kommentarer:

  1. Ja du det var många bra tips, det där med lewisian gillade jag. den gillar inte mycket regn så det ska jag testa på mina i vår.
    Ha en fin helg
    kram Meta

    SvaraRadera
  2. Lewisia har jag prövat flera gånger men det har misslyckats. Några trasiga krukor har jag och varför skulle jag då inte försöka igen. Ett bra tips. Och så smart med takteglet. Det blev ju jättesnyggt!

    Ha en bra helg!
    /Anita

    SvaraRadera
  3. Det där tipset med trasiga krukor ska jag ta fasta på.
    Trevlig helg.

    SvaraRadera
  4. Det är alltid lika inspirerande att se era olika planlösningar.

    SvaraRadera
  5. Vilka fina tips du bjuder på. Trasiga krukor har även jag använt och det blir så otroligt fint det behöver inte alltid vara så helt perfekt det brukar oftast bli rätt så charmigt.Tänk så bra att Ni kan använda det gamla takteglet det blir ju dessutom snyggt.Ha det gott/Margareta

    SvaraRadera
  6. Taktegel blev ju riktigt snyggt! Det har jag också travar stående som skulle kunna bli fint när jag höjer upp allt eftersom. Fryser det inte sönder när det står på "fel" ledd?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi använder betongpannor, jag tror att dom håller bättre

      Radera
  7. Bra tips - och vad snyggt det är med trasiga krukor som skydd!
    KRAM
    Susie

    SvaraRadera
  8. Tack för tipsen! Jag älskar den stenlagda gången!!! Kram Katarina

    SvaraRadera
  9. Det var en hel del bra tips. Gillar er uteplats, snyggt med den runda formen.
    Ha en fin helg!
    Marika

    SvaraRadera
  10. Mange fine tips. Likte stenganagen og Lewisiabeskyttelsen riktig godt.

    SvaraRadera
  11. Så himla snyggt med stenlagd gång! Hundra gånger bättre än lergångar!
    Vi borde lägga ett par stycken såna i vår trädgård ;)

    Karm och ha en skön helg!

    SvaraRadera
  12. Min dröm är att en vacker dag har jag ersatt alla gräsgångar med sten. Bara rabatter och stengångar. Snygga stenläggningens hos dig
    Hälsar
    Marta

    SvaraRadera
  13. Det där med gräskanter... Tror vi är många som "brottas" med dem. Den söndriga krukan som skyddar den lilla växten, inte dumt att kunna använda det till synes oanvändbara.
    Allt gott!
    /Katarina

    SvaraRadera
  14. Tack för alla de fina tipsen!!
    Jag önskar dig en underbar helg!

    SvaraRadera
  15. Att skapa gångar av stenplattor är en jättebra ide. Vår trädgård blir också lätt lerig om vädret är lite för fuktigt. Jag har varit inne på den här tanken tidigare, men i år ska jag försöka ta itu med det.
    Må så gott!

    SvaraRadera
  16. RIktigt bra och inspirerande tips! Kantstenar är bra, men visst får man klippa lite ändå, fast kanske inte lika ofta... Snygg uteplats!!

    Trevlig helg!
    Gunillla

    SvaraRadera
  17. Gangene med stein ble virkelig fine, og stein langs kant av bed er praktisk
    mht. klipping av gress :-)
    Ha en fin helg.

    SvaraRadera
  18. Takteglet är inte dumt att ta till användning. Jag har gjort likadant på några ställen:) Sten runt rabatt kanterna ska jag också ha...fast än känner jag att de kommer att utökas och då blir det bara mer jobb att sätta dit dom nu.
    Tack för tipset med Leweisian! Ska göra likadant med min:)
    Ha en bra söndag!

    SvaraRadera
  19. Bra tips! Ska definitivt komma ihåg en trasig kruka nästa gång jag impulsköper lewisia. De har alltid ruttnat bort hos mig.
    Ha en bra vecka /Lotta

    SvaraRadera
  20. Många bra tips! Att lewisan trivs med lite skydd nämnde du nån gång förra sommaren. Det tog jag till mig och planterade i solen, men skydd av en ribbad bänk och en annan precis i kanten av uteplatsen där golvet bildar tak från ett håll. De verkar trivas.
    Ha det så gott
    /Anette

    SvaraRadera