måndag 17 november 2014

Bladlöss och pionrost

Har läst en liten artikel om att höstens milda väder har gynnat och gynnar de  virusbärande bladlössen.Det har varit det värsta angreppet någonsin säger Maj-Lis Pettersson, expert på ohyra bl a.
I år har bladlössen angripit alla trädgårdsväxter, t ex den röda äppelbladlusen har invaderat trädgårdarna, den brukar mest gå på yrkesodlares äppelträd. Det blir små knotiga äpplen som sitter i klasar och som man inte kan äta.
Bladlöss som invaderar trädgårdar tål inte minusgrader och de flesta har dött, men dom har hunnit lägga många ägg. Trädgårdsägare får hoppas på en kall vår , då äggen kläcks, för att slippa ny invasion av löss nästa år.
Vi har haft en hel del löss på växter som inte brukar ha det så det finns ju en förklaring till det. Det kanske kommer att bli så med det här nya klimatet som vi verkar få.
Sen har jag läst en bra artikel om pionrost som finns i senaste numret av Natur & Trädgård.
Vi får ofta någon sorts rost på pionerna,  någon gång i augusti brukar det uppstå. Det är inte snyggt så jag brukar klippa tillbaka dom som angripits  och ibland får jag klippa ner hela pionen.Sen kommer dom ingen nästa år och verkar inte ta någon skada av det . Jag har letat efter information och frågat många bekanta om vad det kan vara för sorts rost men inte fått något bra svar tidigare.
Nu läste jag i artikeln om törskatesvamp som är boven bakom pionrost. Törskatesvamp går på bl a tallar och en av värdväxterna för svampen är bl a pioner. Det finns inget botemedel så man kan tyvärr inte bli av med det men nu vet jag att det kanske är det vi har fått in i trädgården. Vi har en tallskog en bit bort men jag har inte kollat om några tallar där är angripna. Det finns säkert annan rost också .
Det är i alla fall trist och fult . Det går kanske att ta bort alla pioner och på så sätt bli av med det men det verkar väl drastiskt. Vill man veta mer kan man googla på törskatesvamp.

Herrgårdspion

Paeonia veitchii, rosenpion

Paeonia Bucheye Belle

Paeonia caucasica

4 kommentarer:

  1. Ja fy så mycket löss det blev i år.Jag skulle göra flädersaft men det gick inte att använda blommorna då de var fulla med de svarta lössen .Även Benveden blev svårt angripen av de svarta odjuren.Hoppas det blir mindre nästa år.
    Ha det fint.

    SvaraRadera
  2. Våra trädgårdar mår bäst när de olika årstiderna är något så när urskiljbara och kylan i vårt klimat är faktiskt en välsignelse som håller både invasiva växter och småkryp på en nivå som är hanterbar. Tyvärr tror jag vi får mycket mer av det här, även nya insekter som inte tidigare klarat av vårt klimat.

    Jag har aldrig haft bekymmer med löss men däremot får mina gamla bondpioner väldigt fula blad efter blomningen, antagligen det du nämner. Jag klipper bort bladen och sätter dem i plastpåsen för brännbart men det återkommer varje säsong. Positivt ändå att det inte tycks skada plantorna.

    SvaraRadera
  3. Vi har nog haft tur för vi har inte sett så mycket löss i år, inte heller har vi haft pionrost. Men det kanske kommer. Så tjusiga dina pioner är! Ha en skön vecka/ Titti

    SvaraRadera
  4. Ahhh, pioner att slurpa in i ögonen en novemberdag! Lössen har jag redan förträngt. Man får ta det onda med det goda som så ofta annars i trädgården och livet :)

    SvaraRadera