tisdag 29 mars 2016

Vår på gång.

Vilket otroligt fint vårväder vi hade över påsken med lagom vårvärme och idag har det regnat ett behövligt vårregn, helt perfekt. Det har hänt så mycket i trädgården på bara några få dagar så nu kommer den roliga tiden när man måste gå ut och kolla varje dag vad som har hänt. Ibland räcker det inte med en rundtur utan man får ta en runda både morgon och kväll för att det går så fort nu. Det skall bli spännande att se vad som kommer upp av allt jag planterade under hösten.
Crocus fuscotinctus, en av dom tidiga krokusarna hos  oss

Galanthus nivalis Flore Pleno, pålitlig som blivit flyttad flera gånger

En ynklig  japansk blåsippa . Många av dom är inte härdiga hos  oss och  vi har inget bra  blåsippsställe att ha dom på  så det är egentligen dumt att köpa såna men jag vill så gärna ha några och försöker ändå. 

Hepatica transsylvanica, blommar tidigt innan bladen hunnit växa till sig  ordentligt.  Blommar länge. 

Crocus tommasinianus Roseus. Den här ser ut att ha förökat sig , flera blommor i år. 

Iris  Katherine Hodkin, den av våririsarna som återkommer bäst hos oss. Det finns ju massor med andra vackra våririsar, alltså Iris reticulata, som jag nästan får räkna som ett-åringar. Jag lyckas inte så bra att få dom att blomma om. Hoppas det växer så det knakar hos alla snart. Carita

torsdag 24 mars 2016

Blommig fredag - en överblick

Kul att göra en överblick över trädgården så här innan säsongen börjar. Då kan man jämföra och se skillnaden, om det är någon, om ett år. Jag försökte göra en skiss för ett par år sedan över trädgården.  Det var rätt svårt att göra på frihand  och måtten är väl inte helt ok.
Jag har plockat fram lite bilder från olika vyer från trädgården så att man får en överblick . Det är kanske ändå svårt att se helheten men det går väl att bilda sig en liten uppfattning om djungeln  som det brukar bli när allt vuxit  till sig på våren och försommaren.
Rabatt med mossflox på framsidan mot gatan
mot gränsen till grannen
del av sittplatsen på baksidan


inne på gården


 rabatt längs planket mot allmänningen.


Önskar alla en GLAD PÅSK.

tisdag 22 mars 2016

En duva satt på en gren

eller rättare sagt plank och funderade över tillvaron. Den såg verkligen ut som om den funderade över varför den kom hit så tidigt på våren. Den satt hoptryckt med uppburrade fjädrar och försökte hålla värmen medan den regnblandade snön föll, brrr. Nu är det är bara att sitta inne och  vänta på bättre väder.

söndag 20 mars 2016

Första varma dagen

hade vi i början på veckan med sol och +10 grader. Då passade jag på att vara ute och börja städa upp Det känns så skönt att börja få undan allt gammalt löv som legat kvar. Jag brukar försöka få bort mycket löv på hösten  men det blir alltid lite kvar som skydd  och sen blåser det nog in en del från runtomkring. Dom flesta perenner klipper jag också ner. Många gör inte det och man ska kanske ha allt kvar över vintern, jag vet inte vilket som är bäst. Jag tycker att växterna klarar sig fast jag tar bort det mesta.
 Sol och blå himmel och skuggorna är fortfarande långa.Jag har täckningen kvar på våra kalmior för det kan fortfarande bli kallt. Dom är väl inte riktigt härdiga tror jag men än så länge har dom klarat sig.
Här ser man inte så mycket av någonting egentligen,  

och inte här heller men går man nära så ser man spetsar av våriris och krokus och också narcisser och backsippor.
 Helleborus niger, den julrosen har vi kämpat med länge och den verkar inte trivas alls men i år behagar den blomma med några fina blommor. Dom brukar vara bruna och fula för det mesta.
 Pergolan är jag nyfiken på hur den blir. Vi kapade ju bort halva honungsrosen som hade tagit för sig alldeles för mycket. I år blir det säkert lite ljusare under den.
 Här syns inte mycket men jag hoppas ett jag får se alla lökar jag planterat här.

 Bänkarna måste luftas när det blir varmare. Jag brukar ha dom öppna på dagarna  och stänga till natten när det fortfarande är minusgrader.
 Vintergäcken börjar visa sin soliga sida.
Jättestäppliljan har tre nya stänglar på gång, det kommer att bli en jätte. Nu är det bara att vänta.

fredag 18 mars 2016

Blommig fredag- liten blir stor

Lite sent inlägg, jag försökte hitta bilder som stämmer med rubriken. Ibland är det svårt att välja och svårt att hitta när strukturen på bilderna inte är den bästa. Jag försöker sortera i någon sorts ordning men sen gäller det att komma på hur jag tänkte egentligen.
Ibland känns det som om ingenting växer som jag vill och tar inte riktigt fart men när jag ser på bilder bakåt så ser jag att det  har vuxit bra.
 Jag valde en riktig jätte. Från en liten knopp blir den 2-3 meter på en säsong. Jag pratar om Eremurus robustus, jättestäpplilja. Helt otrolig växtkraft.


Nyplanterad rabatt maj 2013. I juli förra året såg den ut så här. Jag är rätt nöjd med växtkraften i den.Det blir väl så att jag planterat för tätt när allt vuxit till sig.  Jag har förstås fyllt på med växter sen jag började i den rabatten.
Vill se mer växtkraft kan ni gå in på Bland rosor och bladlöss.

fredag 11 mars 2016

Blommig fredag- Då och nu

Det här ämnet skulle gå att skriva mycket om och jag skall skriva mer om det så småningom.  För några år sedan var jag ingen fotograf och tog inga bilder alls. Jag började ta egna bilder när jag startade bloggen. Om jag skall redovisa äldre bilder får jag be Bertel att ta fram något från sin digra samling. Jag har några gamla bilder tagna med vanlig kamera , inte digitala alltså och dom kan man fota av men det blir inte så bra kvalitet.
Vi köpte ju det här huset 1981 och sedan dess har hela trädgården blivit omgjort, kanske flera gånger på vissa ställen. Det enda som är kvar av den gamla är några äppelträd, en idegran och pionen framför växthuset.   Det är roligt att se gamla bilder för man kommer inte ihåg hur allt såg ut från början.
 Sittplatsen på gräsmattan
och här är den nya platsen på samma ställe med en ny rabatt och stenlagd. Tiden går så himla fort men den gjorde vi 2013.
 Den här kanten gjorde vi om 2014. Nu hoppas jag att den håller formen många år

 Här ser man lite av förändringen utanför växthuset. Rabatten är nygjord för kanske  10-15 år sedan
och förra året såg den ut så. Då gjorde jag om den igen så i år kommer den att se annorlunda ut igen.
Det får bli allt för den här gången. Solen lyser från en klarblå himmel och rabatterna väntar på att jag skall komma ut och börja städa upp lite så det får bli dagens gärning, hoppas jag.
Vill se mera av då och nu i trädgårdar kan ni gå in på   Bland rosor och bladlöss

torsdag 3 mars 2016

Blommig Fredag- Vårtecken

Mars-vårmånad och jag skall leta efter vårtecken. Tog kamera och täckjackan och gick ut en runda i trädgården. Inte ett vårtecken så långt ögat kan nå.
 Jag får väl hålla till godo med att den lilla björken börjar visa sin fina stammar, Betula Shiloh Splash heter den. Vädret är lika grått som marken  som tom har lite bruna nyanser. Under Acer griseum, kopparlönnen  kan jag inte heller se några vårtecken, bara snö och is

Och här i spaltbädden syns ingenting.
Bänkarna är fortfarande täckta med snö och ser inte så inspirerande ut. Vi hade faktiskt barmark tidigare och då kändes det bättre men några bakslag får man väl stå ut med.
 Men plötsligt ser jag något som väcker min uppmärksamhet, små ulliga knoppar på en backsippa, Pulsatilla chinensis, Dom ser lite frusna ut men har sitt vintertäcke som skydd än så länge.
 Sen ser jag lite mera grönt, en krokus på väg upp, Crocus chrysanthus Romance
och när man hittat det första gröna så faller blicken på annat grönt som sticker upp , ser ut som en tulpan.
Efter en stund hittar jag också det första snödropps beståndet. Att dom bara orkar komma upp i den kalla blöta jorden.
Till och med gullvivan visar sig, Här har jag låtit fröstänglarna sitta kvar så jag hoppas på frösådder så småningom.
I allt det bruna ville jag ha in något blått så det får bli våririsen som blommar  i uterummet.  Nu väntar jag på att vi skall få varmare soliga dagar så att snö och tjäle försvinner för nu vill jag ut och börja städa upp efter vintern. Det ser jag fram emot. Jag hoppas på en fin vårmånad. /Carita
Flera vårtecken kan du se på Bland rosor och bladlöss