onsdag 29 januari 2014

Det här är vad jag

börjar längta efter mest just nu, vårfloret. Meningen var att jag skulle börja sortera mina bilder från förra året och lägga dom i olika mappar. Just nu ligger nästan alla i en mapp så det är lite knepigt när jag vill hitta någon bild, jag får leta igenom en hel massa . Jag kom inte längre än att jag började ta fram vårbilder och drömma om hur det snart kommer att se ut i trädgården. Jag vill inte vänta så mycket längre, jag vill att det skall ske nu, på en gång. Men själva väntan och längtan är ju också det som  gör att jag står ut med vintern och att jag tycker att årstiderna egentligen är underbara. Men vintern är ju för lång trots allt.
Därför gottar jag mig nu i alla vårbilder jag kan hitta och ser framåt och drömmer om blomsterprakten.Vi hörs igen/Carita
Sanguinaria canadensis plena, underbart ät kort, blommar ca 1-2 veckor om man har tur

Vitsippor och nunneört

Ungersk blåsippa

Spjutkakalia sticker upp sina spjutspetsar


Magnoliaknoppar på väg

Knoppar som brister



Kvällssolen gör att glanskörsbäret brinner.

Lewisia Little Plum

torsdag 23 januari 2014

Nu har mina frön från STA kommit

så nu är det bara att sätta igång och göra i ordning för frösådd. Jag måste nog köpa hem mera såjord för det kommer att gå åt en del. Jag blandar till av eget material också men jag använder också köpt jord.Det är enklare.Förra året hände något för nästan ingenting grodde så nu får jag försöka ta igen det i år, hoppas jag. Jag har skrivit klart en bunt med etiketter på det som jag skall så, sen är det bara att stoppa ner i krukan. Just nu använder jag mig av bruna persienner som klipps i lämpliga bitar, en för varje sort och jag skriver med en stålpenna. När det blir omskolning så småningom får jag förstås skriva så många som behövs.
På tisdagen den här veckan hade vi en fröträff och tittade på resebilder. Då fick vi också en hel del fröer att så. Sen har vi tänkt att ev byta plantor om vi får upp några som blir bra.
Ett nytt projekt som jag håller på med är att jag har fått för mig att jag skall göra en karta över trädgården som kanske går att använda vid trädgårdsbesök. Jag vet inte ännu riktigt hur det kommer att bli och om det går överhuvudtaget. I alla fall har jag börjat på ritningen och märkt ut buskar och träd som jag numrerat och sen skrivit en lista på. Jag är uppe i ca 80 st buskar och träd och då har jag inte tagit med Rhododendron och en del barrväxter. Jag hade ingen aning om att vi har så många. Jag tänkte att det är bra att ha när det kommer många besökare och vi inte hinner svara på alla frågor.  Då kanske man kan hitta ett namn på kartan om jag får till det. Det är i alla fall roligt att försöka. Fortsättning följer och ta hand om era fröpåsar nu. /Carita 





torsdag 16 januari 2014

I början på veckan

hade vi vårt första föredragsmöte med bildvisning för Trädgårdsamatörerna. Pia Myrberg, Torvan trädgård,
  visade fina bilder från sin trädgård och andra ställen och berättade om hur hon gör sina våtbäddar. Vi fick många tips och råd om vad man skall tänka på för att inte göra alltför många misstag som gör att man får göra om allt efter några år. Till lotteriet som vi brukar ha hade vi köpt ett antal Primula för att få lite färg och jag vann tillbaka två av dom. I vår planterar jag ut dom i min pimularabatt.

Innan snön kom såg jag årets första liljebagge som lyste så fint men den fick inte vara med så länge. Jag hoppas att dom som kläckts fryser bort nu när det blev kallt.  Jag har inte sett dom så tidigt någon gång förut.Tibasten började också slå ut men nu har den säkert dragit sig tillbaka.


Vi satte ju upp rådjursnät under hösten och har lyckats hålla rådjuren borta rätt bra än så länge, vi ser ju att dom rör sig här runtomkring. Problemet är att nätet inte hjälper mot kaniner, dom äter hål i näten för att komma in på tomten fast dom kan ta sig in på andra ställen utan att ha sönder nätet, vad ska man göra. Vi har satt upp hönsnät  längst ner också på dom flesta ställen men det är ju inte klokt att man skall behöva stänga och näta in sig helt för att få vara ifred av sån ohyra. Kommunen skjuter av kaniner så mycket dom hinner och det hjälper väl lite men att bli av med dom helt går nog inte.


Just nu händer det inte så mycket i trädgården i övrigt. Jag försöker planera vilka växter jag skall köpa till våren , jag vill gärna förnya lite och ta bort sånt som inte är så ´fint´och som jag tröttnat på.
I senaste Allt om trädgård finns bra adresser på nätet där jag varit in och kollat och det finns så många nya växter jag vill ha, problemet är att välja. Jag brukar skriva en lång lista först men sen gå tillbaka och behålla "måste ha" växterna.
Fortsättning följer/Carita
En Amaryllis som nu har blommat över, den blommade till jul.Har inget namn på den

Tibouchina, Diadembuske. Den blommar just nu i uterummet. Den klarar inte att stå ute på vintern men klarar mellan +7 -+10. Den ställs ut på sommaren.

Ljuslykta


Trädgårdssmycken i blått med snö

Första snön som kom

Gräsvippor blir fina med snö på.

Den här blommar nu och har en knopp till på väg. tyvärr namnlös den också.
  

fredag 10 januari 2014

Vi hann lite mer på

den nya gången innan den första snön kom idag. Det är blött och blåser och är riktigt otrevligt att vara ute nu. Det är skönt att vi hann så långt för till våren brukar det bli ont om tid i alla fall. Nu hinner vi förhoppningsvis färdigt innan trädgårdsbesöken börjar i maj. Vi skall fylla på med mera grus och sen komma på hur vi skall göra kanterna.  Fortsättning följer/Carita




måndag 6 januari 2014

Det är lite svårt att inse att det är vinter


 för närvarande så Bertel beslöt att börja med gången som vi pratat om länge. Den är längst bak i
 trädgården och har varit en gräsremsa som varit svår att klippa och oftast blivit både geggig och nedtrampad eller också torkat bort. Så vi har ju beslutat att ta bort gräset och ersätta med grus och sten. Det är ju ingen tjäle så det har gått bra att ta bort grässvålen och ta bort lite av jorden också.

Den har vi lagt på rabatterna på olika ställen. Vi har haft en del material liggande som kommer till användning nu, det är bra att få bort lite högar som ligger på olika ställen. Jag vet inte om vi har material till allt men nu är jobbet i alla fall påbörjat. Få se hur långt vi hinner innan det blir riktig
 vinter, den är antagligen på väg snart. Fortsättning på det här projektet följer. Vi hörs/Carita

 
Några bilder från lita olika håll.






lördag 4 januari 2014

Förberedelser inför frösådden,

det är vad som pågår nu vad gäller trädgården. En del fröbeställningar har kommit men jag väntar på i alla fall ett par till. Sen har jag inte plats för flera så jag får verkligen skärpa till mig vad gäller mera frön.Det finns ett antal olika såmetoder så man får prova sig fram vilket som fungerar bäst och lära av sina misstag.Det är bara att försöka hitta uppgifter på nätet om vad olika växter vill ha för groning eller var dom växer i naturen.

Jag längtar till jag kan öppna locket i bänkarna och det ser ut så här, tagit i maj 2012
Jag har tvättat krukor i olika storlek, plockat fram olika sorter av sålådor och brätten och ställt fram mitt såbord som jag använt i säkert 10 år och som är ett av mina favorittillbehör vid frösådd. Just nu har jag allt i källaren  på arbetsbordet där men så fort vädret tillåter flyttas allt ut till arbetsplatsen utomhus, fast under tak så jag kan arbeta även om det regnar.
Jag har provat alla möjliga och omöjliga krukor vid frösådd men de bästa för mig är fyrkantiga 9 x 9 cm. Det beror lite på vad för frö jag sår, ibland passar det bättre med mindre krukor med t ex bara 1 frö i varje, om det är stora frön.
Jag har pluggbrättan av olika storlek också men jag har inte sått perenner i dom, jag tror dom passar bättre till sommarblommor och grönsaker och det sår jag sällan.  
Jag skall försöka att inte så alltför tidigt men det börjar bli svårt att låta bli så jag får se hur det går.
Jag har en del frön som skall sås tidigt förstås så jag får börja med dom. Vi hörs/Carita

Fröpåsar har anlänt.

Tvättade krukor, ibland har jag hoppat över det momentet, gör det någon skillnad?


Krukorna med gul kant under har undervärme för varmgroende. Jag har provat men det fungerade sådär.

I det här brättet sår jag luktärter, en av dom få sommarblommorna. Den är praktisk och går att öppna så att man inte skadar rötterna alls. Luktärter gillar ju inte att man stör deras rötter så mycket.